Doorgaan naar hoofdcontent

Fotografie


Ooit begon ik met een Agfa Iso Rapid I camera. Die met die flitskubusjes erop.
Van mijn vakantiewerkgeld kocht ik op mijn zestiende een Exakta RTL-1000, een heuse spiegelreflexcamera.

Later werd het een Olympus OM-1, voorzien van een Novoflex balgkop en een Novoflex 105 mm lens voor macrofoto's. Ik spaarde ook een Konika 400 mm telelens bij elkaar, waar ik met mijn vader een schouderstatief bij heb gemaakt van een oude luchtbuks. Op Vlieland dachten ze dat ik een grutto neer wilde schieten toen ik in de tijgersluipgang langzaam met de camera in de aanslag naar een weiland toe bewoog...

In 1978 heb ik in de VS een Olympus OM-2 gekocht. Daarmee heb ik heel wat gefotografeerd. Maar sinds ik een digitale camera heb, ligt hij werkeloos in mijn lade.

De eerste digitale camera was een Canon. 1.2Mpx en 3x zoom.
De volgende was een Olympus C7xx met 10x optische zoom en 2 Mpx. Een prima ding. Twee jaar later een Olympus C750 Ultra zoom gekocht met 4Mpx.
In 2007 kocht ik een Fujifilm Finepix S9600, een zogenaamde hybride camera: tussen compact en spiegelreflex in. Deze camera heeft handmatige zoom en handmatig scherpstellen op de lens zelf.
In 2009 kocht ik een Pentax K-7 digitale spiegelreflexcamera, die me technisch gezien een geweldige stap vooruit bracht. Ik ben sinds 2011 in het gelukkige bezit van een Pentax SMC DA* 1:4 60-250mm ED (IF) SDM telezoomlens. Hij is wel wat zwaar, maar hij maakt wel heel erg mooie plaatjes!

In 2012 kon ik een Pentax K-5 kopen. Wat een verbetering ten opzichte van de toch al prima K-7!

Eind 2014 heb ik mijn spiegelreflex ingeruild voor de Panasonic Lumix DMC-FZ1000. Hij heeft een vaste lens van Leica. Hierdoor hoefde ik niet steeds lenzen te wisselen en hoefde ik (vooral op de fiets) veel minder mee te nemen.

In april 2015 heb ik de FZ1000 ingeruild voor de Panasonic DMC-FZ300. Dat is het kleinere broertje. Dat kleiner gaat dan alleen over de sensor: die is 12 in plaats van 20 megapixels. Verder overtrof hij de 1000 in bijna alles.

Toen de Panasonic FZ2000 uitkwam, heb ik mijn FZ300 verkocht en ben ik overgestapt op de FZ2000. Ondanks de uitgebreidere software en grotere sensor was dat geen onverdeeld genoegen. Na lang twijfelen heb ik hem in juni 2019 ingeruild voor een Sony RX10 M4. Aardig aan de prijs (en het gewicht), maar met een geweldig objectief en zeer snelle en accurate scherpstelfunctie.

Zo nu en dan gebruik ik ook mijn mobiel (Nokia 6.1) als camera.

Op mijn website heb ik een aantal foto's over uiteenlopende onderwerpen: vakanties, familieactiviteiten, kunsttentoonstellingen en ander spul.

Hier het adres van de Nederlandse Fotobond. Je kunt daar zelf lid van worden, maar je kunt dat ook zijn via jouw lidmaatschap van een lokale fotovereniging, bijvoorbeeld Fotogroep Hoogeveen, die weer is aangesloten bij de Fotobond Drenthe.

Van 2010 tot 2013 ben ik lid en voorzitter van de Fotoclub Ruinen geweest.

In 2014 heb ik de Fotoclub Tiendeveen opgericht. In 2018 heb ik de club weer verlaten.

Een aanrader voor als je meer wilt weten over fotografie en fotograferen is de site Digitale Fotografietips van Kenneth Verburg.

Reacties

Henny's blog

Hier vind je de blog van Henny