donderdag 30 januari 2014

Aspergetijd

Nederland is helemaal in de ban van de groenten van vroeger. En Monique zou Monique niet zijn als ze daar niet een graantje van mee pikte.

Dus aten we gisteren een heerlijke pastinakenschotel en vandaag schorseneren.
Schorseneren zijn de wortels van een composietenfamilie. planten zoals de paardenbloem. De penwortels daarvan worden ongeveer anderhalve centimeter dik en zo'n dertig tot veertig centimeter lang.
Het schoonmaken ervan is een hele klus, want bij het schillen komt er een enorm kleverig sap vrij. Daarom heette het vroeger ook wel keukenmeidenverdriet.

Gewapend met handschoenen en een pan water met azijn erin ging Monique aan het werk.
Uiteraard werd dat een heerlijke maaltijd van schorseneren, gebakken aardappeltjes, varkensfilet en avocado.

En waarom is de titel van dit stuk Aspergetijd? Omdat schorseneren ook wel armelui's asperges genoemd werden. Je bereidt ze ongeveer op dezelfde manier en ze zien er, als ze gaar zijn, ook een beetje zo uit.

Na het koken, samen met de avocado en room in de pan.
Mijn oma zei dan, als ze zo iets zag: "ja, zo kun je rauwe bonen zoet maken".
Inderdaad :-)

At smakelijk!