Nog een keer: wachtwoorden
Ik heb eerder al geschreven dat het veilig is om je wachtwoorden in jouw browser (bijvoorbeeld Chrome, Internet Explorer of Firefox) op te slaan.
Toch adviseer ik mensen die bij of meer van een van de volgende vragen "ja" antwoorden om een andere manier te gebruiken.
Dat heeft niets met veiligheid te maken, maar alles met privacy en flexibiliteit.
Hier de vragen:
Toch adviseer ik mensen die bij of meer van een van de volgende vragen "ja" antwoorden om een andere manier te gebruiken.
Dat heeft niets met veiligheid te maken, maar alles met privacy en flexibiliteit.
Hier de vragen:
- Gebruiken ook anderen het apparaat waarmee je het internet op gaat (computer, laptop, tablet, mobiel)?
- Gebruik je zelf meerdere accounts op één apparaat (privé en werk, club, klant)?
- Werk je ook weleens in een andere browser dan jouw standaard browser (Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome)?
Heb je minimaal een keer "ja" gezegd, en sla je jouw wachtwoorden in de browser op, houd dan rekening met het volgende:
- Als je niet in jouw browser uitlogt, kunnen alle computergebruiker jouw inloggegevens gebruiken. En, wees eens eerlijk: log jij weleens uit jouw browser uit? Waarschijnlijk niet. In feite laat je dan de voordeur van je huis open staan, terwijl je zo'n mooi slot hebt in laten bouwen...
- Als je meerdere browsers gebruikt, moet je in iedere browser wachtwoorden opslaan, want ze kunnen elkaars gegevens niet lezen. Zo heb je dus dubbele gegevens, die misschien niet altijd kloppen. Immers: als je in Firefox een wachtwoord verandert, of nieuwe inloggegevens opslaat, weet Internet Explorer dat niet.
- Als je kinderen ook jouw PC gebruiken, en ze doen dat in jouw Windowswereld en in jouw browser, dan kunnen zij bij al jouw inloggegevens.
Een veel gebruikte oplossing is LastPass, dat als motto heeft: "Het laatste wachtwoord dat je hoeft te onthouden". Dat is leuk, maar dat is ook al het geval als je je wachtwoorden in de browser opslaat. Dus daar worden we niet heel veel wijzer van.
Wat wél heel interessant is: LastPass werkt in elke browser. Het is namelijk niet afhankelijk van de browser. Je hebt in LastPass een eigen account en een eigen wachtwoordenkluis. Je hebt nog meer, maar daar praat ik nu even niet over, het is al ingewikkeld genoeg.
Het werkt als volgt:
Aangemeld |
- Je installeert LastPass als een extensie in de browsers die je gebruikt.
Afgemeld - Je maakt een LastPass-account aan.
- Je kunt op ieder moment in- en uitloggen (aan- en afmelden) in LastPass. Dus zodra je klaar bent op de PC, of als de kinderen even willen internetten, log je uit LastPass uit en niemand kan meer bij je wachtwoorden.
- Zodra je zelf weer wilt werken, log je in LastPass weer in en je kunt overal weer bij.
- LastPass zal automatisch vragen of hij inloggegevens moet opslaan.
- Vergeet niet om na het vullen en inrichten van Lastpass alle wachtwoorden uit de browser te verwijderen en de browser zo in te stellen dat hij niet meer vraagt om wachtwoorden te onthouden.
Ik zal later een videootje maken over het overstappen naar LastPass.