Doorgaan naar hoofdcontent

Roodborsten nestelen in de tuin

Monique had het al gemerkt: de roodborsten waren de laatste weken opvallend veel in de tuin aanwezig. Nader onderzoek leerde dat ze een nestje aan het bouwen waren.
Dat op zich is al heel bijzonder, maar de plaats is helemaal apart...

Even een stapje terug: de dames zijn natuurlijk al weer druk in de weer voor de feestweek. Het thema van de straat is nog geheim, maar wat ik nu wel moet vertellen is dat straatbezems daar een grote rol in spelen. En dan niet zo maar straatbezems, nee: ze worden aangekleed.

Een aantal van die bezems had de eerste fase doorlopen en stond in een hoekje van de tuin te wachten op de volgende stap. Monique had ze tegen het paviljoen aan gezet.

En je raad het al...  de roodborstjes, die volgens de boeken altijd dicht bij de grond broeden, hadden een van de bezems uitgekozen als fundament voor hun eigen huisje.

De foto is van afstand genomen met mijn mobieltje, dus excuses voor de kwaliteit. Op het hoedje van de rechtse pop zie je een bos troep liggen. Dat is het nestje. Mevrouw zit te broeden, dus ik wilde niet dichterbij komen.

Een paar dagen geleden durfde ik dat wel, en toen zag mijn camera drie eitjes liggen. Inmiddels zijn dat er vijf of zes, volgens de boeken...


En zo begint onze tuin steeds meer het het thuis te worden van de wereld om ons heen. Een korte greep van dieren die zich bij ons al voortgeplant hebben:

  1. Vleermuizen onder de nok
  2. Huismussen onder de pannen
  3. Ringmussen in de mussenflat
  4. Merels in het houthok
  5. Spreeuwen in de nestkast aan de overkant
  6. Libellen en waterjuffers in de vijver
  7. Bruine kikkers in de vijver
  8. Talloze waterinsecten in de vijver
  9. Hoornaars onder de pannen
En ga zo maar door.
We verwachten dit jaar ook kikkerdril van de groene kikkers, en heel misshien ook salamanders.
Prachtig toch?Henny's blog

Hier vind je de blog van Henny