Laat je computer niet gijzelen!

Het kan niet genoeg gezegd worden:

Vertrouw geen mailtjes die je vertellen dat er iets is gebeurd met je inloggegevens, bankkaartgegevens of wat voor vertrouwelijke gegevens en dat je die moet controleren of aanpassen via een link.

Terwijl in dit soort mailtjes vroeger vaak taal- en spelfouten zaten, waardoor je op je klompen kon aanvoelen dat er iets niet klopte, worden de internetcriminelen steeds slimmer en beter en zien de mailtjes er steeds 'origineler´ uit.

  1. Klik NOOIT op de link in zo'n mailtje.
  2. Klik ook niet op de link die naar de site van de organisatie verwijst. Je komt niet op de echte site van (bijvoorbeeld) de bank uit, maar op een imitatie ervan met 'foute' links erin.
  3. Ga zelf naar de echte website van de organisatie waarvan het mailtje lijkt te komen.
  4. Kijk daar of er een nieuwsbericht staat over de problemen die het mailtje beschrijft. Als er echt iets aan de hand is, staat dat op de site.
  5. Gooi het mailtje weg en waarschuw eventueel de echte organisatie (bel uw bank).
  6. Installeer ook geen 'handige' gratis programma's op je PC, tablet of Smartphone. Ook die bevatten vaak criminele code.

Wat kan er gebeuren als je op zo'n link klikt?

Ze stelen jouw gegevens

  • Je komt op een scherm waarin je je bankpasnummer, rekeningnummer of inloggegevens in moet voeren. De gevolgen laten zich raden....
  • Of er komt een programmaatje op je apparaat dat stiekem jouw toetsaanslagen uitleest en zo de inloggegevens te weten komt.

Ze zetten jouw bestanden op slot

Je klikt op een link of een plaatje, of je installeert een en even later krijg je de melding dat je bestanden versleuteld zijn en alleen tegen betaling weer open gezet worden.
Betaal niet, want wat is de garantie dat ze na de eerste betaling niet nog een keer die truc uithalen?

Wat kun je doen?

  1. Zorg dat je operating system (Windows, Linux, Mac) automatisch updates kan installeren.
  2. Als je een virusscanner hebt, zorg dat die bij is.
  3. Zoals ik al zei: open geen verdachte mailtjes, hoe hard ze ook roepen dat ze belangrijk zijn.
  4. Klik NOOIT op links in mailtjes waar je niet om gevraagd hebt en die over inloggegevens of bankgegevens gaan.
  5. Gebruik de wachtwoordenbeheerder van je webbrowser, of een externe beheerder zoals LastPass. Zij vullen de inloggegevens automatisch in. Lijken ze dat niet te doen, dan zit je niet op de originele website. Doe het dan natuurlijk niet alsnog zelf!
  6. Maak reservekopieën van je bestanden op een andere schijf. Niet dagelijks, maar bijvoorbeeld eens in de week. Koppel die schijf alleen maar aan (of zet hem aan) als je kopieën maakt om te voorkomen dat ook de bestanden op die schijf op slot gezet worden.
  7. Synchroniseer je Dropbox, OneDrive of Google Drive NIET met je PC. Als de bestanden op de PC besmet zijn geraakt, komt de besmetting ook daar terecht. 
  8. Gebruik een Chromebook. Die is niet te kraken (als je alleen apps uit de officiële Webstore installeert).
  9. En vooral: gebruik je verstand!!!








Populaire posts van deze blog

Vlinders in Frankrijk

Een fazant in de tuin!

De grootste vogel van Nederland