Doorgaan naar hoofdcontent

WhatsApp is nu van Facebook. De geruchtenstroom komt op gang....

Het is haast niet te missen: Facebook heeft gisteren voor zo'n € 14.000.000.000 het sms-via-internetberichten-programma WhatsApp gekocht. Om een idee te geven: het defensiebudget in Nederland is de helft van dat bedrag...

Dat heeft geleid tot een storm aan artikelen, opinies en geruchten.

De kern van het verhaal: Facebook kent nu via WhatsApp ook je telefoonnummer en heeft inzicht in de manier waarop je daar met anderen communiceert. Samen met de slechte naam die Facebook heeft voor wat betreft het zorgvuldig omgaan met je privacy, zorgt dat voor heel veel gefronste wenkbrauwen.

Mensen stappen nu massaal (nou ja, wat is massaal op wereldniveau?) over op 'veiligere' apps.
Telegram is er zo een. Telegram heeft zo'n vijf miljoen gebruikers. Ook niet mis. Daarover gaat ook alweer de geruchtenmachine rond, vooral van mensen die klok en klepel niet kunnen combineren.

Telegram is namelijk ontwikkeld door twee Russen. Meteen zie je overal rode lampen gaan branden. Als je even verder kijkt, blijkt dat die twee Russen inmiddels al lang in de VS wonen en het programma daar hebben ontwikkeld. De servers waarop het berichtenverkeer plaatsvindt, staan niet in Rusland, en ook niet alleen in de VS, maar wereldwijd verspreid. En met de veiligheid, waar sommigen over lijken te vallen, lijkt het volgens anderen toch wel goed te zitten.

Voorlopig is Telegram vandaag en gisteren de meest gedownloade gratis app in Nederland, Spanje en Duitsland. Alleen gisteren al 500.000 nieuwe gebruikers. Toch wel grappig om te zien.

Ik heb het dus ook maar eens geïnstalleerd, vooral omdat ik - zoals je weet - een foeihekel heb aan Facebook. Vanwege zijn privacybeleid dan voornamelijk, en doordat ik de werking nog steeds niet begrijp.

Ironie: de afgelopen twee dagen ben ik druk bezig geweest om alle landcodes uit mijn telefoonboek te halen, omdat Google dat zelf begrijpt. Nu lees ik net dat Telegram die landcodes juist wél nodig heeft....

Het is dus niet alleen in de echte wereld zo, maar ook in de digitale: je gebruikt iets jaren niet en uiteindelijk gooi je het weg. Een dag later heb je het nodig.

Het is niet eerlijk, oh nee!!!!


Reacties

Henny's blog

Hier vind je de blog van Henny