Doorgaan naar hoofdcontent

Dril

Eindelijk is het zo ver: nu de vijver vijf jaar wordt, hebben we eindelijk onze eigen kikkerdril van onze eigen bruine kikkers.
Voor zover ik kan bekijken, gaat het om een vrouwtje en twee mannetjes. Bij kikkers (en padden) blijft het mannetje dat gepaard heeft soms dagenlang om de rug van het vrouwtje geklemd zitten, om te voorkomen dat andere kerels haar eieren bevruchten. Dat leidt tot koddige taferelen, zoals we vanochtend en vanmiddag konden aanschouwen.

Terwijl de mussen nog geen halve meter verderop lekker zaten te badderen, probeerde de pechvogel tevergeefs het mannetje van haar rug af te werken. Verder dan dat typisch lage bruinekikkergekwaak kwam het echter niet. Uiteindelijk gaf hij de moed op en liet ook de vader de moeder met rust.

De kikkers zijn natuurlijk niet de enige die leven in de brouwerij brengen. Zo zijn er al weer tientallen schaatsenrijders actief, evenals een duo schrijvertjes. Ook zagen we een paar kokkerjuffers in zelfgenutselde huisjes van wel vijf centimeter lang. En natuurlijk zijn ook de muggen weer van de partij.

Oh ja: ik hem ook alweer 20 visjes uit de vijver gehaald.

De hele bubs bij elkaar: het vrouwtje met haar eitjes (of die van een ander vrouwtje, wie zal het zeggen?) en de twee casanova's.

De schaatsenrijders schuimen de waterspiegel af op zoek naar te water geraakte insecten.
Ze behoren tot de wantsen, die vaak groene kevertjes met die brede schouders.


Het is lastig te zien: de zwarte kokerjuffer zit net onder dat donkere blaadje.
Alleen de kop en de voorpoten steken uit het huisje.


Links zit een ringmusmannetje lekker te spetteren.
Rechts zitten de kikkers in de laatste zonnestralen bij de dril.


Dan heb je al geen vrouwtje, komt er ook nog een mug op je neus zitten!
Er zijn van die dagen.....


Reacties

Henny's blog

Hier vind je de blog van Henny