Doorgaan naar hoofdcontent

Eén schijf is geen schijf :-(

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: sla je gegevens op meerdere plaatsen op.
Een van de wetten van Murphy luidt:

Als het kapot kán, gáát het kapot (en meestal op het slechtste moment).

Als je dus jouw gegevens op je computer zet, en je maakt geen backup, ben je ze op een gegeven moment kwijt. De oorzaak kan van alles zijn: de harde schijf gaat kapot, er komt een virus op, een crimineel zet de computer op slot of jij (of een familielid) gooit de gegevens per ongeluk weg.

Hetzelfde geldt voor een externe harde schijf: dat is niets anders dan een stukje van je computer met een snoertje er tussen.

Wat niet slim is:
Geen backups maken. Het apparaat waar de gegevens op staan, gaat echt een keer kapot of wordt gestolen.

Wat een beetje slim is:
Regelmatig een backup maken op een externe harde schijf of een DVD.
Het risico van kapot gaan wordt daardoor kleiner. Maar: als die backup in hetzelfde huis ligt als de computer, loop je risico door brand, een vernietigende stroompiek door blikseminslag, of diefstal.

Wat slim is:
Maak twee backups: op een harde schijf én op een DVD of een tweede harde schijf. En leg die tweede backup in een ander gebouw.
Mogelijk nadeel: je maakt wel regelmatig de een backup, maar veel minder vaak die tweede, en je legt die tweede niet steeds in een ander gebouw. Voordeel: als er iets mis gaat, ben je alleen de gegevens kwijt van na de laatste tweede backup.

Wat heel slim is:
Maak een backup op een harde schijf en een op het Internet. Voorbeelden: Dropbox, i-Cloud (Apple), Skydrive (Microsoft) of Google Drive (Google).
Dit soort harde schijven is beter beveiligd dan wat je als gewoon mens zelf kunt doen en je kunt vanaf elke computer, tablet of smartphone bij jouw gegevens, waar je ook bent.

Zorg wel voor een wachtwoord dat niet door anderen te raden is en schrijf het op op een plek die inbrekers en hackers niet kunnen vinden, bijvoorbeeld in een mailtje aan degene(n) die je vertrouwt.

Voor de kosten hoef je het niet te laten: de meeste van deze internetschijven zijn gratis tot 15 GB, wat ruim voldoende is voor documenten. Wil je heel veel (grote) foto's opslaan, dan kun je meer ruimte kopen voor minder geld dan dat je een externe harde schijf aanschaft.

Een backup maken op internet is een aanvulling, niet de enige oplossing. Door je gegevens op meerdere plaatsen neer te zetten, spreid je het risico op verlies.

Mensen: doe dat nou! Ik heb al zo vaak meegemaakt dat mensen hun gegevens kwijt raakten. Zet je wantrouwen tegen internet aan de kant. Want er komt een moment dat je denkt: "had ik het maar gedaan".

Reacties

Henny's blog

Hier vind je de blog van Henny